Detall - 72363
Tipus de contingut: patrimonicultural | Dataset: patrimoni_cultural
Id
72363
Títol
Mines de Cal Bernic
Url
https://patrimonicultural.diba.cat/element/mines-de-cal-bernic
Bibliografia
RIERA i GABARRÓ, Josep (2003). Història de l'explotació dels lignits del districte de Calaf. Eumo editorial, Ajuntament d'Igualada i Centre d'Estudis Comarcals d'Igualada.
Centuria
XIX-XX
Notes de conservació
abandonades i tancades per la seva perillositat. Les estructures industrials resten abandonades a la intempèrie sense manteniment.
Descripció
Les mines de Cal Bernic és una de les moltes explotacions de lignit que s'han obert en aquesta zona entre mitjans del segle XIX i mitjans del segle XX. En aquest cas concret, abandonades des de fa una quarentena d'anys es pot observar encara part de les seves infraestructures. En primer lloc, la mina, tancada físicament per motius obvis de seguretat. De la boca de la mina en surten els rails de ferro per on circulaven les vagonetes. Segons informació oral d'un dels reballadors de la mina, quan es van tancar per suspensió de pagaments es va fer d'un dia per l'altre i a l'interior de la mina van quedar totes les eines (escodes, pales i vagonetes). Aquests rails porten a la zona on es descarregaven les vagonetes, que s'anomena torba. D'aquest dipòsit, amb una cinta transportadora es pasava el carbó a uns altres dipòsits, que era el punt de càrrega dels camions. Aquest carbó no era d'una gran qualitat i s'utilitzava per fer portland de Calaf.
Codi d'element
08297-211
Ubicació
Cal Bernic
Història
La zona de Calaf, Prats de Rei, Sant Martí Sesgueioles, Veciana fou un centre d'explotació de diferents mines de lignit. Aquest episodi de la història ha estat estudiat per Josep RIBA (2003). Ens explica que el coneixement de betes de lignit és conegut a la zona des de finals del segle XVIII, però que no es comença a explotar fins a mitjans del següent segle, vinculat al creixement de la indústria cotonera d'Igualada. Cada mina tenia un nom que el posava el propietari per tal d'identificarla des del primer moment que es feia la inscripció. Altres noms del terme de Veciana són: Abundancia, La Catalana, Lealtad, La Castellana, Generosa, Maria, Interesante, Perla, Purísima Concepción, Confianza, etc. L'evolució d'aquestes explotacions va estar subjecte a alts i baixos de la situació econòmica del país, les diferents crisis, les guerres, la qualitat del propi carbó o els sistemes arcaics d'explotació, entre d'altres. Fins a un moment en que resulta del tot inasumible econòmicament la continuïtat d'aquestes explotacions i es tanquen definitivament.
Coordenades
41.6805400,1.4828400
UTM X
373724
UTM Y
4615420
Any
Municipi
08297
Nom del municipi
Veciana
Tipus d'accés
Difícil
Estat de conservació
Dolent
Imatges
https://patrimonicultural.diba.cat/sites/default/files/imatges/08297/72363-foto-08297-211-2.jpg|https://patrimonicultural.diba.cat/sites/default/files/imatges/08297/72363-foto-08297-211-3.jpg
Estil
Contemporani
Protecció
Inexistent
Àmbit
Patrimoni immoble
Tipologia
Obra civil
Titularitat
Privada
Ús actual
Sense ús
INSPIRE: Tipus
INSPIRE: Subtipus
INSPIRE: Atribut
Data de modificació
2023-08-02 00:00:00
Autor de la fitxa
Jordi Montlló Bolart
Autor de l'element
Observacions
En el terme municipal de Veciana, entre 1841 i 1985 s'han concedit 44 llicències d'explotació per a mines de lignit.
Codi de l'estil
98
Codi de la tipologia
49
Codi de tipologia a sitmun
1.5
Protecció id
Comarca
6