Detall - 85182
Tipus de contingut: patrimonicultural | Dataset: patrimoni_cultural
Id
85182
Títol
Recepta del Xató de Cubelles
Url
https://patrimonicultural.diba.cat/element/recepta-del-xato-de-cubelles
Bibliografia
Centuria
XX
Notes de conservació
Descripció
Piqueu en un morter els grans d'all amb la sal, perquè no saltin. Un cop ben aixafats, aneu afegint els pinyons, les ametlles i avellanes, treballeu-lo fins que tot plegat formi una pasta homogènia. Raspeu la part interior de les nyores escaldades i afegiu la polpa obtinguda al morter. Un cop homogeneïtzat, poseu-hi la molla de pa amb vinagre, una mica escorreguda, i continueu treballant-ho. Un cop llest, afegiu lentament oli mentre es remena, també lentament, per donar a la salsa la consistència volguda. En una plàtera, col·loqueu l'escarola ben escorreguda, poseu sal, oli i salsa, remenant-ho bé i servint-ho després en plats. Després ho acompanyeu amb la tonyina, el bacallà, els seitons i les olives. Deixeu que cada comensal, al seu gust, s'hi posi una mica més de salsa. Ingredients per a la salsa: 2 alls; 15 gr. de pinyons; 40 ametlles; 15 avellanes torrades; 8 nyores escaldades; 1 molla de pa; vinagre al gust; oli a voluntat; sal Ingredients per al plat: 2 escaroles; 300 gr. de bacallà dessalat i esqueixat; 150 gr. de tonyina dessalada i esqueixada; 12 filets de seitó dessalats; olives arbequines negres
Codi d'element
08074-135
Ubicació
Cubelles
Història
Coordenades
41.2082100,1.6723300
UTM X
388692
UTM Y
4562720
Any
Municipi
08074
Nom del municipi
Cubelles
Tipus d'accés
Fàcil
Estat de conservació
Bo
Imatges
Estil
Protecció
Inexistent
Àmbit
Patrimoni immaterial
Tipologia
Tècnica artesanal
Titularitat
Pública
Ús actual
Altres
INSPIRE: Tipus
INSPIRE: Subtipus
INSPIRE: Atribut
Data de modificació
2023-08-02 00:00:00
Autor de la fitxa
F. Xavier Oms
Autor de l'element
Observacions
Codi de l'estil
Codi de la tipologia
60
Codi de tipologia a sitmun
4.2
Protecció id
Comarca
17