Detall - 42274
Tipus de contingut: patrimonicultural | Dataset: patrimoni_cultural
Id
42274
Títol
Goigs de Sant Sebastià
Url
https://patrimonicultural.diba.cat/element/goigs-de-sant-sebastia
Bibliografia
Bisbal, M. A.; Miret, M. T.; Moncunill, C. (2001). Els goigs a la comarca de l'Anoia. Barcelona : Fundació Salvador Vives i Casajuana.
Centuria
XVII
Notes de conservació
Descripció
Es conserven diferents exemplars dels Goigs de Sant Sebastià, tots de mides molt semblants. El text s'articula en tres columnes amb corondell i tots ells estan emmarcats en una orla decorativa i inclouen la imatge de l'advocació, en alguns casos adornada amb motius tipogràfics. Tots els exemplars estan impresos a una tinta (negre, marró o blau), excepte un, que està imprès a dues tintes (negre i marró).
Codi d'element
08031-100
Ubicació
Calaf
Història
Els goigs són composicions poètiques populars de temàtica religiosa per ser cantades. Inicialment lloaven la Mare de Déu, però més endavant també es van composar goigs en honor de Déu i dels Sants i Santes. La seva plasmació en paper no va començar fins els segles XVI-XVII. Als goigs dedicats als Sants i Santes, com és el cas dels Goigs de Sant Sebastià, aquests són invocats per fer d'intercessors davant la Verge o, en última instància, davant Déu. També és freqüent que els goigs narrin la seva vida, els fets prodigiosos que realitzaren o els seus martiris. Pel que fa a la cronologia dels Goigs de Sant Sebastià, les referències de la lletra a la capella del sant permetrien situar-los a finals del segle XVII o inicis del XVIII, coincidint amb l'edificació de la mateixa o amb els primers anys de la peregrinació. L'última edició dels Goigs va ser editada l'any 1992 per la Llibreria Graells, amb el text revisat per Valentí Miserachs i amb una petita nota històrica de Joan Graells. Altres impremtes que anteriorment van imprimir aquests goigs són la Impremta de Josep Roca de Manresa (1924) i la impremta J. Oller de Calaf (1940-1960).
Coordenades
41.7262500,1.5039800
UTM X
375572
UTM Y
4620464
Any
Municipi
08031
Nom del municipi
Calaf
Tipus d'accés
Fàcil
Estat de conservació
Bo
Imatges
Estil
Contemporani
Protecció
Inexistent
Àmbit
Patrimoni documental
Tipologia
Fons documental
Titularitat
Pública
Ús actual
Sense ús
INSPIRE: Tipus
INSPIRE: Subtipus
INSPIRE: Atribut
Data de modificació
2023-08-02 00:00:00
Autor de la fitxa
Jordi Seró i Ferrer. IN SITU Patrimoni i Turisme
Autor de l'element
Observacions
Codi de l'estil
98
Codi de la tipologia
56
Codi de tipologia a sitmun
3.2
Protecció id
Comarca
6