Detall - 44502
Tipus de contingut: patrimonicultural | Dataset: patrimoni_cultural
Id
44502
Títol
Conjunt de dos casesdel carrer Olò
Url
https://patrimonicultural.diba.cat/element/conjunt-de-dos-casesdel-carrer-olo
Bibliografia
GUTIÉRREZ I POCH, Miquel. En premsa. 'El segle XIX: declivi econòmic i tensions polítiques', Història de Capellades ( títol provisional). MUSET PONS, Assumpta. En premsa. 'Capellades (època moderna) (segles XVI-XVIII): de la marginalitat al desenvolupament', Història de Capellades ( títol provisional). SPAL, Diputació de Barcelona. 2010. Inventari del Patrimoni Històric, Arquitectònic i Ambiental Capellades (4 Vols). Bosch i Planas, Andreu; Lacuesta Contreras, Raquel; Cuspinera i Font, Lluís; Vilamala i Aliguer, Imma; Gutiérrez i Poch, Miquel i Sabatès de Hita, Gemma TÉRMENS I GRAELLS, Miquel. En premsa. 'El segle XX: compromís, violència i redreçament econòmic', Història de Capellades coordinada per M. Gutiérrez (títol provisional). ARXIU HISTÒRIC COMARCAL DE L'ANOIA ARXIU MUNICIPAL DE CAPELLADES
Centuria
XVIII
Notes de conservació
Descripció
Conjunt de dues cases entre mitgeres de planta baixa, dues plantes pis i sota coberta de teula corba i a dues vessants, acabades amb cornisa i imbricació, canal i baixant vist fins el forjat de planta baixa. Les façanes són composades amb un únic eix desplaçat a la mitgera, amb obertures de proporció vertical. Els balcons estan protegits amb baranes de ferro de brèndoles verticals. Els paraments de façana són revestits d'arrebossat o estucat de color gris, i recolzen en sòcol d'aplacat de pedra. El portal de la número 15 està tancat amb porta vidriera de fusta de dues fulles batents. El portal ampli de la número 17 ha estat modificat per adaptar-se a nous usos.
Codi d'element
08044-135
Ubicació
Carrer Olò, 15 i 17
Història
La cronologia de les construccions permet datar el carrer a la segona meitat del segle XVIII. El número 15, llavors 21, el 1906 era propietat de Maria Rovira Cases. Des d'aleshores la casa ha estat ocupada per diverses famílies de procedència diversa. En l'actualitat el negoci té continuïtat amb l'empresa familiar 'M. Codina SA' que continua fins avui dia. El 1906 el número 17, llavors 23, era propietat de Rosa Valls Poch i posteriorment ha tingut diversos propietaris.
Coordenades
41.5313400,1.6844300
UTM X
390251
UTM Y
4598579
Any
Municipi
08044
Nom del municipi
Capellades
Tipus d'accés
Fàcil
Estat de conservació
Bo
Imatges
https://patrimonicultural.diba.cat/sites/default/files/imatges/08044/44502-foto-08044-135-1.jpg
Estil
Popular
Protecció
Inexistent
Àmbit
Patrimoni immoble
Tipologia
Conjunt arquitectònic
Titularitat
Privada
Ús actual
Residencial
INSPIRE: Tipus
INSPIRE: Subtipus
INSPIRE: Atribut
Data de modificació
2023-08-02 00:00:00
Autor de la fitxa
Juan Garcia Targa
Autor de l'element
Observacions
Cases entre mitgeres representatives del llenguatge de l'arquitectura popular de la segona meitat del segle XVIII, integrades en el conjunt d'edificacions de l'entorn. Es van efectuar successives reformes al llarg dels segles XIX i XX.
Codi de l'estil
119
Codi de la tipologia
46
Codi de tipologia a sitmun
1.2
Protecció id
Comarca
6