Detall - 44564
Tipus de contingut: patrimonicultural | Dataset: patrimoni_cultural
Id
44564
Títol
Casa Jaume Bruquetas
Url
https://patrimonicultural.diba.cat/element/casa-jaume-bruquetas
Bibliografia
GUTIÉRREZ I POCH, Miquel. En premsa. 'El segle XIX: declivi econòmic i tensions polítiques', Història de Capellades (títol provisional). MUSET PONS, Assumpta. En premsa. 'Capellades (època moderna) (segles XVI-XVIII): de la marginalitat al desenvolupament', Història de Capellades (títol provisional). SPAL, Diputació de Barcelona. 2010. Inventari del Patrimoni Històric, Arquitectònic i Ambiental Capellades (4 Vols). Bosch i Planas, Andreu; Lacuesta Contreras, Raquel; Cuspinera i Font, Lluís; Vilamala i Aliguer, Imma; Gutiérrez i Poch, Miquel i Sabatès de Hita, Gemma TÉRMENS I GRAELLS, Miquel. En premsa. 'El segle XX: compromís, violència i redreçament econòmic', Història de Capellades coordinada per M. Gutiérrez (títol provisional). ARXIU HISTÒRIC COMARCAL DE L'ANOIA ARXIU MUNICIPAL DE CAPELLADES. ARXIU DEL MUSEU MOLÍ PAPERER
Centuria
XIX
Notes de conservació
Descripció
Casa entre mitgeres amb pati al darrere, de planta baixa, pis i sota coberta; es cobreix amb sostre de teula corba a dues vessants, acabades amb imbricació de maó i teula, canal, i baixant fins sota imbricació. Façana amb obertures de proporció vertical, les llindes planes de sota coberta amb fusta, el balcó protegit amb barana de ferro de brèndoles verticals llises i en reganyol; a la planta baixa, portal de carreus de pedra amb arc de mig punt, tancat amb porta de fusta encadellada i clavetejada, de dues fulles batents. El parament de façana és arrebossat de color ocre.
Codi d'element
08044-197
Ubicació
Carrer Sant Joan, 29
Història
El sector de números imparells del carrer de Sant Joan es trobava pràcticament construït en la seva integritat el 1851, segons es desprèn del plànol datat en aquell any i realitzat per l'agrimensor Rómulo Zaragoza amb motiu de la contribució territorial. Això, sumat a la seva absència a fonts de finals del segle XVIII, permetria datar la construcció d'aquest sector de carrer a inicis del segle XIX. A mitjan segle XIX, la casa era residència de la família Bruquetas. El 1868 hi residien Jaume Bruquetas Guarro (pagès de professió), la seva dona, Raimunda Vallès, i tres fills (Joan, Joaquim i Cristòfor). Alguns dels fills de Jaume Bruquetas van emigrar a Cuba. El 1894 hi vivien dues unitats familiars diferents. Durant el segle XX l'immoble serà habitat per diverses famílies. Segons el padró de 1970, la casa no estava ocupada.
Coordenades
41.5312200,1.6826700
UTM X
390104
UTM Y
4598568
Any
Municipi
08044
Nom del municipi
Capellades
Tipus d'accés
Fàcil
Estat de conservació
Bo
Imatges
https://patrimonicultural.diba.cat/sites/default/files/imatges/08044/44564-foto-08044-197-1.jpg
Estil
Popular
Protecció
Inexistent
Àmbit
Patrimoni immoble
Tipologia
Edifici
Titularitat
Privada
Ús actual
Residencial
INSPIRE: Tipus
INSPIRE: Subtipus
INSPIRE: Atribut
Data de modificació
2023-08-02 00:00:00
Autor de la fitxa
Juan Garcia Targa
Autor de l'element
Observacions
Edifici representatiu de l'arquitectura popular de l'inici del segle XIX, integrat en l'arquitectura de l'entorn.
Codi de l'estil
119
Codi de la tipologia
45
Codi de tipologia a sitmun
1.1
Protecció id
Comarca
6