Detall - 57316
Tipus de contingut: patrimonicultural | Dataset: patrimoni_cultural
Id
57316
Títol
Pubillatge
Url
https://patrimonicultural.diba.cat/element/pubillatge
Bibliografia
MESTRE CASANOVA, Josep-Vicenç (1999): 'L'àlbum d'Òdena', Col·lecció l'Àlbum de Catalunya: Els Municipis de Catalunya en Cromos, Geographica Mapamundi, Òdena
Centuria
Notes de conservació
Descripció
Actualment el pubillatge, segons el defineix Ariadna Ventura, ' vol ser una aposta per la tradició que té com a objectiu la representació dels joves al seu municipi en un context essencialment festiu i sense que hagin d'acudir al vessant polític. Així, les candidates a pubilles o candidats a hereus han de superar proves basades en el coneixement de la cultura i la història catalanes i l'actualitat, i el do de paraula.' Al llarg d'un any ostenten la representació del jovent odenenc en actes oficials, esdeveniments festius i en d'altres proclamacions d'arreu de Catalunya i Andorra. S'identifiquen amb un vestuari propi de la tradició catalana. La pubilla empra elements genèrics i comuns adaptats a cada cas particular, com el vellut negre, faldilla ampla i amb vol, enagos, davantal, mitges, sabates de taló, mantellina de punta, gandalla i mitenes. L'hereu es vesteix amb pantaló de mitja cama de vellut, camisa blanca, armilla, faixa vermella, barretina vermella i espardenyes. La representativitat d'Òdena els permet també la possibilitat de representar sectors de Catalunya, en el cas d'Òdena, de la Catalunya Central i de Catalunya en general, optant als càrrecs de Pubilla i Hereu de Catalunya o de les Comarques Barcelonines.
Codi d'element
08143-243
Ubicació
Plaça Major, 2
Història
L'elecció de la pubilla d'Òdena es remunta al període de la Segona República i es va aturar amb la guerra civil espanyola. A la Fira de setembre d'Igualada des de l'any 1955 han estat presents els hereuets i pubilletes infantils tot representant a Òdena i a l'Espelt. De tota manera, la festa del pubillatge, en aquest cas del joves, es va reiniciar a Òdena uns anys després, concretament l'any 1977, quan es va procedir a l'elecció per votació popular de la pubilla d'Òdena 1977-1978 en una festa popular organitzada pel CE Òdena al Centre Unió Agrícola, aleshores denominat Centre Local. Després les proclamacions de pubilles i dames s'efectuaren per designació directa de les entitats i de l'Ajuntament, fins que en les darreres dècades es porten a terme diverses proves de cultura general, de la història de Catalunya, del coneixement del terme i història d'Òdena, a més de les corresponents entrevistes personals a càrrec de representants de les associacions d'Òdena. No fou fins el període 2005-2006 quan per primera vegada Òdena va tenir representació masculina, amb la figura de l'hereu, figura que ha estat acompanyada en alguna edició per la del fadrí. A més de la representativitat local, les pubilles i hereus Òdena dels darrers anys han participat en l'elecció de l'hereu i la pubilla de Catalunya. Destaquen a nivell de representació supracomarcal, el haver assolit la representació comarcal i fins i tot els màxims títols de pubilles i hereus de la Catalunya Central.
Coordenades
41.6065100,1.6420000
UTM X
386842
UTM Y
4606980
Any
Municipi
08143
Nom del municipi
Òdena
Tipus d'accés
Fàcil
Estat de conservació
Bo
Imatges
Estil
Protecció
Inexistent
Àmbit
Patrimoni immaterial
Tipologia
Manifestació festiva
Titularitat
Pública
Ús actual
Lúdic
INSPIRE: Tipus
INSPIRE: Subtipus
INSPIRE: Atribut
Data de modificació
2023-01-30 00:00:00
Autor de la fitxa
Josep-Vicenç Mestre i Casanova
Autor de l'element
Observacions
Codi de l'estil
Codi de la tipologia
2116
Codi de tipologia a sitmun
4.1
Protecció id
Comarca
6