Detall - 60920
Tipus de contingut: patrimonicultural
| Dataset: patrimoni_cultural
- Id
- 60920
- Títol
- Caramelles
- Url
- https://patrimonicultural.diba.cat/element/caramelles-22
- Bibliografia
- AMADES, Joan (1983). Costumari Català. El curs de l'any. Salvat Editores, S.A i Edicions 62, S.A.. MONTAÑÀ, Daniel, PLANES, Josep Albert (2004). Història de Sant Boi de Lluçanès. Cossetània. SELVA, Baldiri (2006). Records de Sant Boi en sèpia. Sant Boi de Lluçanès.
- Centuria
- Notes de conservació
- Descripció
- Les caramelles són unes cançons populars, de caire religiós i festiu, que es canten per Pasqua Florida. A Sant Boi es cantaven el Dissabte de Pasqua; un grup d'homes i joves anaven a cantar a les cases de pagès acompanyats amb un burro ben guarnit amb les alforges on s'anaven dipositant els ous, conills, pollastres, i tos els donatius que s'obtenien. El Diumenge de Pasqua , després de la missa major, es cantaven caramelles davant l'església i, tot seguit, anaven per tot al poble a cantar i amb una cistella adornada recollien les donacions. Els nens anaven vestits amb barretina, camisa blanca, pantalons foscos i sabates de betes. Actualment, aquest costum encara es manté viu amb una gran participació de la mainada que continuen la tradició d'anar a cantar a les masies de pagès i també al poble el Diumenge de Pasqua.
- Codi d'element
- 08201-144
- Ubicació
- Masies i nucli urbà. Sant Boi de Lluçanès
- Història
- La festa de les Caramelles és una festa pasqual que té lloc tradicionalment a la Catalunya Vella i al nord de la Catalunya Nova, en què una colla de cantaires visiten cases i masies davant les quals canten les cançons anomenades també caramelles. En el seu origen, els caramellaires recorrien els diversos masos anunciant la bona nova de la Resurrecció de Crist. Era una clara referència a la resurrecció de la naturalesa. A canvi de la notícia, se'ls obsequiava amb ous, botifarres i menges greixoses, cosa que indicava que la Quaresma s'havia acabat. Amb el que es recaptava es feia tradicionalment una berenada. En molts indrets, les caramelles van acompanyades de trabucaires i danses populars (balls de bastons, de cascavells, cercolets, etc.). Segons el temps i el lloc les Caramelles també s'anomenen Camalleres, Camarelles, Camilleres, Camelleres, Camijeres, Creilleres o Goigs de les Caramelles. A la Catalunya Nord s'anomenen Goigs dels Ous. Tradicionalment, les colles sortien Dissabte de Glòria després de la Vetlla Pasqual, a la nit, però en l'actualitat també surten Diumenge i Dilluns de Pasqua.
- Coordenades
- 42.0574800,2.1517700
- UTM X
- 429815
- UTM Y
- 4656506
- Any
- Municipi
- 08201
- Nom del municipi
- Sant Boi de Lluçanès
- Tipus d'accés
- Obert
- Estat de conservació
- Bo
- Imatges
- https://patrimonicultural.diba.cat/sites/default/files/imatges/08201/60920-foto-08201-144-2.jpg|https://patrimonicultural.diba.cat/sites/default/files/imatges/08201/60920-foto-08201-144-3.jpg
- Estil
- Contemporani
- Protecció
- Inexistent
- Àmbit
- Patrimoni immaterial
- Tipologia
- Música i dansa
- Titularitat
- Pública
- Ús actual
- Lúdic
- INSPIRE: Tipus
- INSPIRE: Subtipus
- INSPIRE: Atribut
- Data de modificació
- 2023-08-02 00:00:00
- Autor de la fitxa
- Jordi Compte i Marta Homs
- Autor de l'element
- Observacions
- El Dilluns de Pasqua es van a cantar les caramelles a l'aplec que es celebra al Santuari dels Munts.Les dues primeres fotografies les ha facilitat Baldiri Selva. La tercera ha estat extreta del llibre 'Records de Sant Boi en sèpia'.
- Codi de l'estil
- 98
- Codi de la tipologia
- 62
- Codi de tipologia a sitmun
- 4.4
- Protecció id
- Comarca
- 24