Detall - 65794
Tipus de contingut: patrimonicultural | Dataset: patrimoni_cultural
Id
65794
Títol
Cal Porter
Url
https://patrimonicultural.diba.cat/element/cal-porter
Bibliografia
Centuria
XIX
Notes de conservació
Descripció
Cal Porter està situat a l'extrem sud-oest del terme municipal, en una zona boscosa prop de la riera de Merlès, al sud de la casa de la Molina i al nord de la casa de les Canals dels Llucs. És un edifici de planta rectangular amb teulada de doble vessant amb aigües a les façanes laterals. Està construït amb murs de maçoneria de pedra amb morter amb algunes parets parcialment arrebossades, presenta cantonades diferenciades amb grans carreus de pedra treballada i està formada per planta baixa, un pis i golfes. La façana, orientada al sud-oest, presenta un portal central emmarcat amb brancals i llinda pedra treballada (formada per tres blocs de pedra) d'arc deprimit convex. Dues finestres emmarcades amb monòlits de pedra treballada flanquegen el portal. Al primer pis es repeteix la mateixa disposició d'obertures: una finestra balconera emmarcada amb brancals i llinda de pedra treballada al centre i dues finestres emmarcades amb monòlits de pedra flanquejant-la. A les golfes domina una gran obertura d'arc rebaixat emmarcat amb maó i dues finestres, de menors dimensions, emmarcades amb monòlits de pedra treballada, flanquejant-la. La façana nord-oest presenta una petita finestra a la planta baixa i una finestra al primer pis emmarcada amb monòlits de pedra treballada. La façana nord-est està tancada per un mur de pedra i algunes parets que formaven part d'antigues estructures agropecuàries. Al primer pis s'hi obre un accés, emmarcat amb pedra treballada, que dóna a un petit terrat on hi ha un cos adossat que sobresurt perpendicularment. A les golfes s'hi observa una finestra emmarcada amb monòlits de pedra, actualment tapiada. La façana sud-est presenta una sola finestra, a nivell de primer pis, emmarcada amb monòlits de pedra.
Codi d'element
08255-38
Ubicació
Sector sud-oest del terme municipal
Història
Segons fonts orals cal Porter es va construir al límit del terme de la finca de la masia anomenada Vall de Vilaramó, que limitava amb el terme de la finca de la masia de Salelles, per tal de vigilar l'extracció de fusta del bosc que molta gent s'emportava.
Coordenades
41.9651100,1.9142400
UTM X
410030
UTM Y
4646473
Any
Municipi
08255
Nom del municipi
Santa Maria de Merlès
Tipus d'accés
Difícil
Estat de conservació
Bo
Imatges
https://patrimonicultural.diba.cat/sites/default/files/imatges/08255/65794-foto-08255-38-2.jpg|https://patrimonicultural.diba.cat/sites/default/files/imatges/08255/65794-foto-08255-38-3.jpg
Estil
Contemporani
Protecció
Inexistent
Àmbit
Patrimoni immoble
Tipologia
Edifici
Titularitat
Privada
Ús actual
Sense ús
INSPIRE: Tipus
INSPIRE: Subtipus
INSPIRE: Atribut
Data de modificació
2023-08-02 00:00:00
Autor de la fitxa
Jordi Compte i Marta Homs
Autor de l'element
Observacions
Codi de l'estil
98
Codi de la tipologia
45
Codi de tipologia a sitmun
1.1
Protecció id
Comarca
14