Detall - 65800
Tipus de contingut: patrimonicultural | Dataset: patrimoni_cultural
Id
65800
Títol
El Puig
Url
https://patrimonicultural.diba.cat/element/el-puig-10
Bibliografia
AADD (1994). Inventari de Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. El Berguedà. Generalitat de Catalunya, Departament de Cultura. MASRAMON, Ramon (1990). El Lluçanès Central. Història de la baronia de Lluçà. Ajuntament de Prats de Lluçanès. Inventari de Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Santa Maria de Merlès. Àrea de Coneixement i Recerca, Departament de Cultura, Generalitat de Catalunya, revisat el maig de 2007.
Centuria
XVII-XVIII
Notes de conservació
Descripció
El Puig està situat en un punt elevat en l'anomenat pla de Pinós, al nord de cal Gervasi i a l'est de Santa Maria de Pinós. Es tracta d'una masia de grans dimensions formada per un volum principal de planta rectangular i diverses estructures adossades al voltant, especialment al costat sud on formen un pati tancat davant l'edifici. El volum principal, bastit amb murs de maçoneria de pedra arrebossats, i amb carreus treballats delimitant les cantonades, està format per planta baixa, primer pis, segon pis i golfes sota teulada, i la teulada és de doble vessant amb aigües a les façanes principal i posterior. La façana principal, orientada a l'est, forma un petit queixal amb la part esquerra sobresortint lleugerament. Al centre, i a nivell de planta baixa, hi ha un portal d'arc de mig punt adovellat. Al primer pis hi ha una finestra emmarcada amb pedra bisellada just sobre el portal i una galeria que a la dreta, que en aquesta façana només té una obertura d'arc de mig punt. Al segon pis es repeteix la mateixa disposició amb una finestra reformada a l'esquerra i una galeria a l'extrem dret amb només una obertura en aquesta façana, també d'arc de mig punt. La façana nord està dominada per les dues galeries que hi ha a primer i segon pis, quedant sense cap obertura el nivell de planta baixa. Al primer pis la galeria està formada per quatre obertures d'arc de mig punt. Al segon pis es repeteix la disposició amb la diferència que les obertures són més grans i queden tancades com a balcons. Sobre el segon pis, a nivell de golfes hi ha dues obertures allargades i encara més amunt, just sota el carener, hi ha un carreu amb la inscripció 'AÑO 1822'. La façana oest té un cos adossat construït modernament. A la planta baixa hi ha una porta i dues finestres reformades. Al primer pis hi ha una obertura d'arc de mig punt continuant la galeria i quatre finestres, una de les quals emmarcada amb pedra bisellada i una altra amb maó. Al segon pis hi ha una obertura d'arc de mig punt que continua la galeria de la façana nord i cinc finestres, totes reformades. La façana sud té un pati tancat al davant, delimitat per diverses estructures bastides amb murs de maçoneria de pedra. Pròpiament a la façana hi ha dues portes reformades i una finestra emmarcada amb maó a la planta baixa, dues finestres emmarcades amb pedra bisellada al primer pis, una de les quals amb la data de 1716 junt amb una creu intercalada a la llinda, dues finestres emmarcades amb maó al segon pis i dues finestres més, també emmarcades amb maó, a nivell de golfes.
Codi d'element
08255-44
Ubicació
Sector sud del terme municipal
Història
El Puig es troba documentada el 1380 formant part de la batllia de Pinós del monestir de Lluçà. És probablement una edificació bastida entre els segles XVII i XVIII i ampliada amb un cos de galeries a principis del segle XIX.
Coordenades
41.9805000,1.9475400
UTM X
412811
UTM Y
4648147
Any
Municipi
08255
Nom del municipi
Santa Maria de Merlès
Tipus d'accés
Fàcil
Estat de conservació
Bo
Imatges
https://patrimonicultural.diba.cat/sites/default/files/imatges/08255/65800-foto-08255-44-1.jpg|https://patrimonicultural.diba.cat/sites/default/files/imatges/08255/65800-foto-08255-44-2.jpg|https://patrimonicultural.diba.cat/sites/default/files/imatges/08255/65800-foto-08255-44-3.jpg
Estil
Contemporani|Modern
Protecció
Inexistent
Àmbit
Patrimoni immoble
Tipologia
Edifici
Titularitat
Privada
Ús actual
Residencial
INSPIRE: Tipus
INSPIRE: Subtipus
INSPIRE: Atribut
Data de modificació
2023-08-02 00:00:00
Autor de la fitxa
Jordi Compte i Marta Homs
Autor de l'element
Observacions
El Puig apareix a l'Inventari de Patrimoni Arquitectònic de Catalunya amb el nom de cal Gervasi.
Codi de l'estil
98|94
Codi de la tipologia
45
Codi de tipologia a sitmun
1.1
Protecció id
Comarca
14