Detall - 65802
Tipus de contingut: patrimonicultural | Dataset: patrimoni_cultural
Id
65802
Títol
L' Anglada
Url
https://patrimonicultural.diba.cat/element/l-anglada
Bibliografia
IGLÉSIES, Josep (1981). El fogatge de 1553. Estudi i transcripció. Dalmau.
Centuria
XIX
Notes de conservació
Descripció
Ca l'Anglada està situada al nord de Sant Pau de Pinós al costat del camí que condueix a Ginebret, entremig de la masia de cal Miquel i la masia el Puig. Es tracta d'una casa de planta rectangular, formada per planta baixa i un pis, amb teulada de doble vessant amb aigües a les façanes laterals. Està construïda amb murs de maçoneria de pedra i reformes amb maó. La façana principal, orientada al sud, presenta un portal emmarcat amb brancals de pedra i coronat amb un arc rebaixat de maó a plec de llibre. A la dreta hi ha una finestra emmarcada amb brancals de maó i coronada amb llinda de pedra. A l'esquerra del portal, i pertanyent al cos adossat de la façana oest, hi ha una finestra amb brancals de pedra i arc rebaixat de maó pla. Al primer pis, situada sobre el portal hi ha una finestra balconera emmarcada amb maó. La flanquegen dues obertures: una antiga finestra balconera reconvertida en finestra que combina pedra i maó en l'emmarcament i una finestra emmarcada amb maó i llinda de pedra. Sota el carener s'obre un òcul emmarca amb maó. A la façana est s'hi obren tres finestres: dues a la planta baixa i una al primer pis, totes elles reformades. També es poden observar dues pedres guarda-rodes delimitant l'antiga porta de la lliça que només conserva els brancals. La façana nord té adossats dos cossos que sobresurten perpendicularment i amb diferent nivells de teulades a una vessant. Presenta un òcul emmarcat amb maó a la part superior i tres finestres reformades. A la façana oest hi ha un cos adossat a nivell de planta baixa amb teulada d'una vessant. A nivell de primer pis hi ha una finestra reformada i una finestra emmarcada amb monòlits de pedra, actualment tapiada. A uns metres de l'extrem sud-est de la casa hi ha l'antic paller de la masia que s'ha reconstruït i habilitat per habitatge de turisme rural.
Codi d'element
08255-46
Ubicació
Sector sud del terme municipal
Història
L'Anglada es troba documentada en el fogatge de 1553, dins la parròquia de Sant Pau de Pinós sota el nom de mas Anglada. L'edifici actual fou bastit probablement al segle XIX amb ampliacions i reformes posteriors.
Coordenades
41.9788600,1.9511700
UTM X
413109
UTM Y
4647961
Any
Municipi
08255
Nom del municipi
Santa Maria de Merlès
Tipus d'accés
Fàcil
Estat de conservació
Bo
Imatges
https://patrimonicultural.diba.cat/sites/default/files/imatges/08255/65802-foto-08255-46-2.jpg|https://patrimonicultural.diba.cat/sites/default/files/imatges/08255/65802-foto-08255-46-3.jpg
Estil
Contemporani
Protecció
Inexistent
Àmbit
Patrimoni immoble
Tipologia
Edifici
Titularitat
Privada
Ús actual
Productiu
INSPIRE: Tipus
INSPIRE: Subtipus
INSPIRE: Atribut
Data de modificació
2023-08-02 00:00:00
Autor de la fitxa
Jordi Compte i Marta Homs
Autor de l'element
Observacions
Codi de l'estil
98
Codi de la tipologia
45
Codi de tipologia a sitmun
1.1
Protecció id
Comarca
14