Detall - 69179
Tipus de contingut: patrimonicultural | Dataset: patrimoni_cultural
Id
69179
Títol
Llagostera
Url
https://patrimonicultural.diba.cat/element/llagostera
Bibliografia
Catàleg de masies i cases rurals susceptibles de recuperació o preservació (2009). Ajuntament de Taradell. FERRARONS, R.; MUNMANY, J. (1983). Les masies de Taradell. Taradell: Centre Excursionista de Taradell. Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arquitectònic. Taradell (Osona). Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.
Centuria
XIV-XX
Notes de conservació
Descripció
Llagostera és una masia d'origen medieval al costat de la qual s'hi va construir una torre senyorial a finals del segle XIX. La masia és de planta rectangular i té la coberta a dos vessants amb el carener paral·lel a la façana. Consta de planta baixa, pis i golfes. Conserva diverses obertures de tradició gòtica i espitlleres. La torre està situada a pocs metres a llevant. És de planta quadrangular i té la coberta a quatre vessants, d'on sobresurt una torratxa de planta quadrada i coberta a quatre vessants. El frontis es composa de forma simètrica, amb el portal d'arc rebaixat de pedra al centre (datat de 1864), flanquejat per dos eixos d'obertures d'arc pla de pedra. En un extrem d'aquesta façana hi ha un portal coronat amb un frontó que dóna accés a la capella. A la façana de migdia hi ha adossades dues galeries horitzontals d'estètica isabelina de tres pòrtics cadascuna, els inferiors d'arc carpanell i els superiors d'arc mixtilini doble decorades amb culs-de-llàntia. El tractament exterior dels murs és arrebossat i pintat. El ràfec està acabat amb una imbricació de rajols i teules ceràmiques.
Codi d'element
08278-107
Ubicació
Camí de Llagostera
Història
La primera referència documental de Llagostera és de l'any 913. Segons els fogatges de 1497 i 1515 pertanyia a Antoni Llagostera d'Amunt i Joan Llagostera d'Amunt, respectivament. A l'amirallament de 1854 consta que pertanyia a Josep Molist i Oms. Al segle XIX s'hi construí una torre senyorial al costat.
Coordenades
41.8901700,2.2875500
UTM X
440895
UTM Y
4637827
Any
Municipi
08278
Nom del municipi
Taradell
Tipus d'accés
Fàcil
Estat de conservació
Bo
Imatges
Estil
Medieval|Contemporani
Protecció
Legal
Àmbit
Patrimoni immoble
Tipologia
Edifici
Titularitat
Privada
Ús actual
Residencial
INSPIRE: Tipus
INSPIRE: Subtipus
INSPIRE: Atribut
Data de modificació
2023-01-30 00:00:00
Autor de la fitxa
Marta Lloret. Antequem, S.L.
Autor de l'element
Observacions
No s'hi ha pogut accedir.
Codi de l'estil
85|98
Codi de la tipologia
45
Codi de tipologia a sitmun
1.1
Protecció id
Comarca
24