Detall - 70896
Tipus de contingut: patrimonicultural | Dataset: patrimoni_cultural
Id
70896
Títol
Santa Maria de Vallcebre
Url
https://patrimonicultural.diba.cat/element/santa-maria-de-vallcebre
Bibliografia
AAVV. Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya (IPAC), Generalitat de Catalunya. CARABASA, Lluïsa (1994). El Berguedà. Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, vol. 5. Departament de Cultura Generalitat de Catalunya. GAVÍN, Josep M ( ). Inventari d'esglésies: Berguedà, vol 17. Arxiu Gavín. Notas. Relación de los hechos más importantes acaecidos en esta parroquia de Santa Maria de Vallcebre. Novembre 1939-1949. APB.
Centuria
XX
Notes de conservació
Descripció
Església de planta amb forma de creu. La porta d'entrada és d'arc de mig punt i es troba a l'oest, als peus de l'església. D'aquí s'accedeix a la nau principal, coronada per l'absis semicircular. A banda i banda, una petita habitació que serveixen de magatzem i eucaristia. A l'absis, sobre l'altar, hi ha dues finestres de mig punt, amb vitralls dedicats a Santa Magdalena i a Santa Bàrbara patrona dels miners. La nau central té dues obertures a cada lateral i són també finestres amb arc de mig punt amb vitralls. Sobre la porta hi ha un petit campanar d'espadenya sense campana. El veritable campanar es troba a l'altre banda del carrer i és l'antic campanar de l'església de Santa Maria abans de que es traslladés. L'església està coberta amb una teulada a doble vessant amb teula aràbiga. L'interior de l'església és arrebossat i de color veig, i les vigues de la teulada són de fusta i vistes. L'exterior de l'església està fet amb pedra.
Codi d'element
08293-13
Ubicació
Carretera de les Mines, s/n, 08699 Vallcebre
Història
La primera església de Santa Maria de Vallcebre està documentada des de finals dels segle X, però l'edifici preromànic fou substituït per una nova construcció romànica al segle XIII, gràcies a les deixes testamentàries i als donatius dels pagesos del lloc. Aquest petit edifici es mantingué com a parròquia fins l'any 1931 en que es projectà una nova construcció. L'augment demogràfic experimentat pel poble de Vallcebre arran de les explotacions mineres obligà a ampliar l'església i s'optà per construir-la de nou, tot i que les dificultats i penúries de la guerra van impedir que el projecte es finalitzés. A finals dels 90, aquesta església es va haver d'enderrocar perquè estava en molt mal estat i presentava importants símptomes de deteriorament. El terreny inestable en fou la conseqüència principal. Així doncs, l'església es traslladà a l'altre banda del carrer. L'any 2000, després de molts esforços i sacrificis per obtenir el finançament, es va poder inaugurar l'actual centre de culte, gràcies a la col·laboració ciutadana. Després de la Guerra Civil l'església s'arranjà i es col·locaren les imatges i elements que havien estat malmesos. El dia 15 d'agost, dia de la Festa Major i sant de la patrona, es col·locà a l'església parroquial la imatge de la Verge Maria i la de Santa Bàrbara. L'actual església es va inaugurar oficialment el dia 16 de gener del 2000.
Coordenades
42.2043300,1.8184900
UTM X
402463
UTM Y
4673139
Any
2000
Municipi
08293
Nom del municipi
Vallcebre
Tipus d'accés
Fàcil
Estat de conservació
Bo
Imatges
https://patrimonicultural.diba.cat/sites/default/files/imatges/08293/70896-foto-08293-13-2.jpg|https://patrimonicultural.diba.cat/sites/default/files/imatges/08293/70896-foto-08293-13-3.jpg
Estil
Contemporani
Protecció
Inexistent
Àmbit
Patrimoni immoble
Tipologia
Edifici
Titularitat
Privada
Ús actual
Religiós
INSPIRE: Tipus
INSPIRE: Subtipus
INSPIRE: Atribut
Data de modificació
2023-01-30 00:00:00
Autor de la fitxa
Anna Junyent Traserra
Autor de l'element
Observacions
Codi de l'estil
98
Codi de la tipologia
45
Codi de tipologia a sitmun
1.1
Protecció id
Comarca
14