Detall - 72009
Tipus de contingut: patrimonicultural | Dataset: patrimoni_cultural
Id
72009
Títol
Forn de la Torre Tavernera
Url
https://patrimonicultural.diba.cat/element/forn-de-la-torre-tavernera
Bibliografia
ESTRADA i GARRIGA, Josep (1955) Síntesis arqueológica de Granollers y sus alrededores. Granollers ESTRADA, Josep i VILLARONGA, Leandro (1967) 'La Lauro monetal y el hallazgo de Cànoves (Barcelona)'. I.P.A. Monografías XXVIII. Barcelona.
Centuria
IIaC-IIdC
Notes de conservació
Actualment no hi ha cap resta visible
Descripció
Es tracta d'un conjunt de 'doliae', un forn de doble cambra i elements constructius negatius (sitges?), apareguts al voltant de la Torre Tavernera, que avui és la seu del Club de Golf Vallromanes.
Codi d'element
08296-7
Ubicació
Carretera BP-5002, Km. 8-9
Història
Excavacions realitzades per J. Estrada els anys 1953 i 1959 on es va localitzar un forn de doble cambra amb les parets caigudes, amb força troballes de material ceràmic. Molt a prop es localitzaren 5 doliae. El Sr. Gerard Rovira Cruells trobà dins una sitja una àmfora greco-itàlica amb la marca L.CAE L.AUR COS R VZAN. Aquestes troballes es van fer al rebaixar terres per fer-hi una carretera. La continuïtat de les troballes de 'tegulae' fins a la casa fan pensar en una relació amb una possible vil·la situada sota l'actual casa. Els materials estan al Museu Arqueològic de Catalunya i també en tenien J. Estrada i G. Rovira. El senyor Estrada va morir a finals de l'any 2001 i el Museu de Granollers està amb contacte amb els seus hereus per recuperar aquests materials, inventariar-los, classificar-los i posar-los a l'abast d'investigadors i públic en general.
Coordenades
41.5341300,2.2873000
UTM X
440547
UTM Y
4598299
Any
Municipi
08296
Nom del municipi
Vallromanes
Tipus d'accés
Fàcil
Estat de conservació
Dolent
Imatges
Estil
Protecció
Legal
Àmbit
Patrimoni immoble
Tipologia
Jaciment arqueològic
Titularitat
Privada
Ús actual
Lúdic
INSPIRE: Tipus
INSPIRE: Subtipus
INSPIRE: Atribut
Data de modificació
2023-08-02 00:00:00
Autor de la fitxa
J.Montlló/M.Bosch (ACTIUM SCP)
Autor de l'element
Observacions
Hi ha dues fitxes corresponent a jaciments arqueològics a la Torre Tavernera, seguint la classificació de la Carta Arqueològica, tot i tenir les mateixes coordenades i les mateixes indicacions imprecises d'ubicació: un és un grup de dues sitges i l'altre el conjunt d'elements amb el forn.A la publicació de ROVIRA i PASCUAL (1970) es precisa que l'àmfora en qüestió fou dipositada al Museu d'Arqueologia de Catalunya.
Codi de l'estil
Codi de la tipologia
1754
Codi de tipologia a sitmun
1.4
Protecció id
Comarca
41