Detall - 73327
Tipus de contingut: patrimonicultural | Dataset: patrimoni_cultural
Id
73327
Títol
Jaciment del campanar de Santa Maria
Url
https://patrimonicultural.diba.cat/element/jaciment-del-campanar-de-santa-maria
Bibliografia
Carta Arqueològica de l'Alt Penedès: Vilafranca del Penedès. Inventari i Documentació del Patrimoni Arqueològic i Paleontològic de Catalunya. COY i COTONAT, Agustí (1909). Vilafranca del Penedès, su historia y monumentos. Impremta de Francisco J. Altés i Alobart. Barcelona. MIRET i NIN, Montserrat (1987). La basílica de Santa Maria. Vilafranca del Penedès. Primer premi XV Concurs Sant Ramon de Penyafort de 1987. Museu de Vilafranca. Vilafranca del Penedès. ROSSELLÓ i RAVENTÓS, Joan i altres (1986). Pla especial i catàleg del patrimoni històric, artístic i ambiental de Vilafranca del Penedès. Inèdit.
Centuria
XII-XV
Notes de conservació
Descripció
El campanar és de planta prismàtica octogonal, la seva construcció inicial data del segle XIV. En èpoques posteriors s'hi ha anat realitzant diferents remodelacions (segles XVII-XIX). Consta de cinc pisos coberts amb voltes nervades i escala de cargol. Agulla superior de dues plantes amb coberta de pavelló i campanes. A la planta baixa, hi ha una sala rodona que antigament servia de sagristia, anomenada 'Sagristia de la torre', que comunica directament amb l'església. Des d'aquesta mateixa planta hi ha una escala que comunica amb la principal o exterior, que actualment està tapiada. Es puja al campanar des del carrer mitjançant una escala que consta de 116 esgraons hi arriba fins al replà de les campanes. Allí trobem un altra estança circular, que antigament era la cambra dels monjos beneficiaris de la munjia, i que posteriorment aquest aprofitaren com a taller, on treballaven en els seu temps de lleure, entre un toc de campana i el següent. En aquest taller van arribar a instal·ar un banc d'espardanyer, un tamboret de sabaté i un teler. D'aquesta segona estança surt una petita estança de 33 graons que porta al mirador o robador, i d'aquest últim al cos superior o torre més estreta, on hi ha les campanes, s'hi arriba mitjançant una tercera escala de vuit esglaons. Sobre el vèrtex de la cúpula hi ha un àngel amb un braç estès que aguanta una banderola. En el darrer pis, s'hi va fer una intervenció arqueològica, que van permetre detectar les diferents remodelacions sofertes. Només es pot confirmar l'aparició de diversos paviments superposats, puntals d'una porta inutilitzada i fragments ceràmics d'època moderna.
Codi d'element
08305-200
Ubicació
Basílica de Santa Maria (Plaça Jaume I, s/n)
Història
Excavació dirigida per Jordi Vallès Cuevas, el desembre de l'any 1988, en un projecte per restaurar el campanar sota la direcció de l'arquitecte Rafael Vila i Rodríguez.
Coordenades
41.3470000,1.6977600
UTM X
391055
UTM Y
4578096
Any
Municipi
08305
Nom del municipi
Vilafranca del Penedès
Tipus d'accés
Restringit
Estat de conservació
Bo
Imatges
https://patrimonicultural.diba.cat/sites/default/files/imatges/08305/73327-foto-08305-200-2.jpg|https://patrimonicultural.diba.cat/sites/default/files/imatges/08305/73327-foto-08305-200-3.jpg
Estil
Medieval
Protecció
Legal i física
Àmbit
Patrimoni immoble
Tipologia
Jaciment arqueològic
Titularitat
Privada
Ús actual
Religiós
INSPIRE: Tipus
INSPIRE: Subtipus
INSPIRE: Atribut
Data de modificació
2023-08-02 00:00:00
Autor de la fitxa
Jordi Montlló Bolart
Autor de l'element
Observacions
Els resultats de l'excavació no s'han fet públics.
Codi de l'estil
85
Codi de la tipologia
1754
Codi de tipologia a sitmun
1.4
Protecció id
Comarca
3