Detall - 75947
Tipus de contingut: patrimonicultural
| Dataset: patrimoni_cultural
- Id
- 75947
- Títol
- Fòssil d'en Pau o Pierolapithecus catalaunicus
- Url
- https://patrimonicultural.diba.cat/element/fossil-den-pau-o-pierolapithecus-catalaunicus
- Bibliografia
- ALBA, David M. ET ALII (2006): 'La intervenció paleontològica al dipòsit controlat de residus de Can Mata (els Hostalets de Pierola, Anoia): campanya novembre 2002-agost 2003', Tribuna d'Arqueologia 2003-2004, Barcelona, p.7-22. GALINDO, Jordi (2008): 'El futur centre d'interpretació paleontològica: una finestra al passat', L'Hostal, 1, Els Hostalets de Pierola , p. 7. MOYÀ-SOLÀ, Salvador ET ALII (2004): Pierolapithecus catalaunicus, a new Middle Miocene great ape from Spain', Science, 306, p. 1339-1344.
- Centuria
- Notes de conservació
- Fòssil consolidat i restaurat
- Descripció
- Es tracta del crani gairebé sencer i part de l'esquelet d'un exemplar antropoide que ha rebut el nom científic de Pierolaphitecus catalanicus. Té 13 milions d'anys d'antiguitat i s'ha batejat popularment amb el nom de Pau. El fòssil va ser descobert i extret a l'excavació de l'any 2003 a l'Abocador Controlat de Can Mata. El seu posterior estudi al laboratori ha permès deduir que és el primat fòssil més similar a l'avantpassat comú del grup dels actuals ximpanzés, bonobos, goril·les, orangutans i humans, essent doncs un element clau en l'estudi de l'evolució humana, ja que per primera vegada es pot explicar com els primats van passar de caminar a quatre potes a adoptar la postura vertical. En total s'han recuperat 83 peces de l'esquelet del 'Pierolapithecus catalaunicus'. Tot i que el crani resulta una de les peces més emblemàtiques en qualsevol fòssil humà, altres parts com les costelles, vèrtebres i extremitats han donat als investigadors moltes dades sobre les característiques de l'antropoide. El 'Pau' era un mascle jove, d'uns 35 quilos de pes i 1'20 m d'alçada. Tenia una dieta a base de fruita i alguns animals més petits; podia adoptar posicions verticals i s'enfilava als arbres utilitzant els braços. En els seus ossos s'observen marques produïdes per les dents d'un gran carnívor, que no es pot determinar si va actuar com a caçador o com a carronyer. El que sí és segur és que poc després un aiguat torrencial va enterrar l'esquelet juntament amb els ossos d'altres animals que hi havia escampats pels voltants.
- Codi d'element
- 08162-88
- Ubicació
- Institut Català de Paleontologia. Escola Industrial, 23. Sabadell.
- Història
- L'any 2001, el Casal Català i l'Ajuntament dels Hostalets van realitzar, amb l'assessorament científic de Miquel Crusafont l'exposició El Paradís Perdut: Els Hostalets de Pierola entre 13 i 9 milions d'anys. Aquesta exposició va crear una base social per sensibilitzar les administracions sobre la necessitat de preservar i actuar científicament sobre els jaciments paleontològics del terme municipal. Dos anys després es produí la troballa d'en Pau.
- Coordenades
- 41.5338400,1.7701600
- UTM X
- 397407
- UTM Y
- 4598751
- Any
- Municipi
- 08162
- Nom del municipi
- Els Hostalets de Pierola
- Tipus d'accés
- Restringit
- Estat de conservació
- Bo
- Imatges
- Estil
- Protecció
- Legal
- Àmbit
- Patrimoni moble
- Tipologia
- Objecte
- Titularitat
- Pública
- Ús actual
- Científic
- INSPIRE: Tipus
- INSPIRE: Subtipus
- INSPIRE: Atribut
- Data de modificació
- 2023-08-02 00:00:00
- Autor de la fitxa
- Natàlia Salazar Ortiz/Jordina Sales Carbonell
- Autor de l'element
- Observacions
- Miocè Mitjà-Miocè Superior
- Codi de l'estil
- Codi de la tipologia
- 52
- Codi de tipologia a sitmun
- 2.2
- Protecció id
- Comarca
- 6