Detall - 79712
Tipus de contingut: patrimonicultural | Dataset: patrimoni_cultural
Id
79712
Títol
Cal Respall
Url
https://patrimonicultural.diba.cat/element/cal-respall
Bibliografia
AAVV. (2014): Pla especial urbanístic de protecció i catàleg del patrimoni arquitectònic, històric i ambiental de Vallbona d'Anoia. SPAL. Diputació de Barcelona. AAVV. (1997): Inventari del patrimoni arquitectònic de Catalunya. L'Anoia. Volum 7. Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura. Barcelona. AVINYÓ, MOSSÉN JOAN. (1909): Monografía histórica del Castell de Cabrera y poble de Vallbona en el Panadés. Igualada. SAUMELL, A; ROMÁSN, C; BORÀS, J. (1991): Història de les comarques de Catalunya. Anoia. Volum II. Edicions Selectes. Manresa.
Centuria
XVI-XX
Notes de conservació
Descripció
Cal Respall és un edifici situat a la banda nord del carrer Major, al nucli urbà de Vallbona d'Anoia. La casa, de planta rectangular, consta de planta baixa, primer pis i golfes. Està organitzada amb tres crugies perpendiculars a la façana principal. La coberta és a dues aigües amb el carener paral·lel a la façana principal i revestida amb teula àrab. Sota la coberta hi ha la cornisa treballada amb pedra blanca. La façana, orientada a migjorn, s'obra el portal d'arc de mig punt adovellat amb porxo i vestíbul. A la dovella central hi ha esculpit un l'escut dels Raspall que consta de tres ferradures i l'any 1578. El portal a banda i banda té una finestra protegida per reixes ferro forjat. A la primera planta s'obren tres finestres amb escopidors de pedra de turo. A nivell de les golfes hi ha una finestra central, d'arc de mig punt i emmarcada per peces d'obra ceràmica i una petita finestra al costat esquerra. A l'interior, a la zona del vestíbul, es conserva una premsa de vi situada al mur de càrrega de la casa i un cup de vi de planta quadrada ubicat a la part posterior. A la banda de llevant és conserva el primer tram de l'escala original que comunicava amb la primera planta. La resta d'escala es trobaria ubicada a la finca número 11 segregada posteriorment. La façana està arrebossada amb morter de calç excepte les cantonades que són de pedra de turo bes escairades i col·locades a mode de cadena cantonera. En destaca un contrafort situat al vèrtex sud-oest de pedra.
Codi d'element
08292-5
Ubicació
Carrer Major, 9. Nucli urbà
Història
Cal Respall, conegut des d'antic com Cal Mora, està relacionat amb una de les branques de la família Mora del castell de Cabrera. El nom de Cal Mora es va conservar fins a inicis del segle XIX quan una pubilla es va casar amb l'hereu de Cal Respall dels Horts de Terrassola. Lúltima propietària que conservava el cognom Mora fou Maria Mora Alsina, filla de Magí Mora Feixas i Bonaventura. Aquesta es va casar amb Josep Respall Figueras, qui en fou l'hereu segons testament escriptural l'any 1845 La casa va quedar a càrrec de la família Subirana, masovers de la finca ja que la família Respall no hi residia. L'any 1880, segons el padró, la casa estava habitada per Lluís Subirana Rodó. A mitjans del segle XX, la casa fou adquirida per Eulalia Rodés Bagant qui encara era propietària a finals de la dècada de 1970. A mitjans de la primera dècada del segle XXI fou adquirida per Eduardo Fernández Quirós y Montse Muñoz Cervera.
Coordenades
41.5184300,1.7054300
UTM X
391981
UTM Y
4597119
Any
1578
Municipi
08292
Nom del municipi
Vallbona d'Anoia
Tipus d'accés
Fàcil
Estat de conservació
Bo
Imatges
https://patrimonicultural.diba.cat/sites/default/files/imatges/08292/79712-foto-08292-5-1.jpg|https://patrimonicultural.diba.cat/sites/default/files/imatges/08292/79712-foto-08292-5-2.jpg|https://patrimonicultural.diba.cat/sites/default/files/imatges/08292/79712-foto-08292-5-3.jpg
Estil
Contemporani|Popular|Modern
Protecció
Inexistent
Àmbit
Patrimoni immoble
Tipologia
Edifici
Titularitat
Privada
Ús actual
Residencial
INSPIRE: Tipus
INSPIRE: Subtipus
INSPIRE: Atribut
Data de modificació
2023-08-02 00:00:00
Autor de la fitxa
Núria Cabañas
Autor de l'element
Observacions
Antigament la casa del carrer Major 11, havia format part de Cal Raspall però posteriorment es va segregar.Altres noms: Cal RaspaelLa fitxa s'ha omplert amb dades estretes de la fitxa 08.02.EA del Catàleg de Béns Arquitectònics, Històrics i Ambientals de Vallbona d'Anoia, redactat pel Servei del Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona.
Codi de l'estil
98|119|94
Codi de la tipologia
45
Codi de tipologia a sitmun
1.1
Protecció id
Comarca
6