Detall - 80015
Tipus de contingut: patrimonicultural | Dataset: patrimoni_cultural
Id
80015
Títol
Panys de muralla
Url
https://patrimonicultural.diba.cat/element/panys-de-muralla
Bibliografia
AD (1991) La Tosca. Moià d'ahir a avui. Records històrics duns quants moianesos. Ed. La Tosca. Moià. Tarter i Fonts, R (2005); ' 1000 anys de Història de Moià '. Curs de Formació de Monitors. Patronat de Museus de Moià. Gener-Març .
Centuria
XVII
Notes de conservació
Els pocs fragments que en queden estan en males condicions ja que han estat desmuntats i muntats sense criteri en el passat. Tenen afegits moderns.
Descripció
Restes de muralla que hi ha entorn al que va ser el centre medieval murallat de la vila . Al carrer de Palau encara hi ha fragments que ens mostren blocs de pedra originals del s. XVII i en algun edifici es pot observar l'antic pas de ronda de la muralla. Aquests fragments que resten formen part dels murs que a principi del s. XVII es van construir per allargar la zona que havia estat pas de ronda medieval i convertir-la en jardins o horts gràcies a un permís municipal que ho permetia. Actualment hi ha edificis que encara gaudeixen d'aquesta zona enjardinada com ara la casa natal d'en Rafael Casanova, l'actual Museu Municipal que a més conserva part del mur de la muralla medieval així com l'antiga casa dels Ruaix, propietat dels Crivillés al carrer de Sant Antoni.
Codi d'element
08138-128
Ubicació
Casc Urbà - c. Palau s/n , c. Francesc Viñas núm. 9
Història
A l'any 1366 es construeix la muralla de la vila. Segons Mn. Isidre Dalmau la muralla era de pedra bastant regular, alta, forta i coronada per merlets. Estava formada per: la muralla que envoltava les cases deixant un pas entre la façana posterior i el mur, el fossat o vall i la contramuralla amb esperons i contraforts que lligaven la muralla i la contramuralla. Es van traçar els portals d'en Riquer (Cambril), Portal Major o de Barcelona, el Portal d'en Vila al capdamunt de la vila, el de Can Batlles (entre carreró i carrer del Vall) i s'alcen les torres damunt el portal de Barcelona i damunt la Font Vella. Moià comptava aleshores amb quatre carrers envoltats per la muralla, el carrer del Forn, el carrer de les joies (carrer de la bosseria), el carrer de Sant Antoni (carrer de la rectoria) i el carrer Jussà. La muralla medieval data del s. XV i compta amb aquest carrers abans esmentats però al s. XVI, Moià creix i la muralla es queda petita donant lloc a l'aparició dels ravals. El primer, el raval de dalt, es comença a formar a mitjans s. XVI (1560-1570). Després neix el raval de baix, que arriba fins a la porta de Barcelona (una de les portes de la muralla de la que no en queda cap testimoni). De finals del s. XVII al s. XVIII apareixen els últims ravals, el raval de la Cendra, el raval de la Tosca, el de Sta. Magdalena i el del carrer de Palau. A principis de s. XVII es dona el permís per fer del camí de ronda, un hort i per això trobem jardins en diferents edificis com ara la part de darrera de can Casanova.
Coordenades
41.8111900,2.0985200
UTM X
425121
UTM Y
4629206
Any
1615
Municipi
08138
Nom del municipi
Moià
Tipus d'accés
Fàcil
Estat de conservació
Dolent
Imatges
https://patrimonicultural.diba.cat/sites/default/files/imatges/08138/80015-foto-08138-128-2.jpg|https://patrimonicultural.diba.cat/sites/default/files/imatges/08138/80015-foto-08138-128-3.jpg
Estil
Modern
Protecció
Inexistent
Àmbit
Patrimoni immoble
Tipologia
Edifici
Titularitat
Privada
Ús actual
Estructural
INSPIRE: Tipus
INSPIRE: Subtipus
INSPIRE: Atribut
Data de modificació
2019-12-16 00:00:00
Autor de la fitxa
Cristina Casinos
Autor de l'element
Observacions
Les UTM que consten a la fitxa són les que pertanyen als fragments que es troben al carrer de Palau.
Codi de l'estil
94
Codi de la tipologia
45
Codi de tipologia a sitmun
1.1
Protecció id
Comarca
42