Detall - 85182
Tipus de contingut: patrimonicultural
| Dataset: patrimoni_cultural
- Id
- 85182
- Títol
- Recepta del Xató de Cubelles
- Url
- https://patrimonicultural.diba.cat/element/recepta-del-xato-de-cubelles
- Bibliografia
- Centuria
- XX
- Notes de conservació
- Descripció
- Piqueu en un morter els grans d'all amb la sal, perquè no saltin. Un cop ben aixafats, aneu afegint els pinyons, les ametlles i avellanes, treballeu-lo fins que tot plegat formi una pasta homogènia. Raspeu la part interior de les nyores escaldades i afegiu la polpa obtinguda al morter. Un cop homogeneïtzat, poseu-hi la molla de pa amb vinagre, una mica escorreguda, i continueu treballant-ho. Un cop llest, afegiu lentament oli mentre es remena, també lentament, per donar a la salsa la consistència volguda. En una plàtera, col·loqueu l'escarola ben escorreguda, poseu sal, oli i salsa, remenant-ho bé i servint-ho després en plats. Després ho acompanyeu amb la tonyina, el bacallà, els seitons i les olives. Deixeu que cada comensal, al seu gust, s'hi posi una mica més de salsa. Ingredients per a la salsa: 2 alls; 15 gr. de pinyons; 40 ametlles; 15 avellanes torrades; 8 nyores escaldades; 1 molla de pa; vinagre al gust; oli a voluntat; sal Ingredients per al plat: 2 escaroles; 300 gr. de bacallà dessalat i esqueixat; 150 gr. de tonyina dessalada i esqueixada; 12 filets de seitó dessalats; olives arbequines negres
- Codi d'element
- 08074-135
- Ubicació
- Cubelles
- Història
- Coordenades
- 41.2082100,1.6723300
- UTM X
- 388692
- UTM Y
- 4562720
- Any
- Municipi
- 08074
- Nom del municipi
- Cubelles
- Tipus d'accés
- Fàcil
- Estat de conservació
- Bo
- Imatges
- Estil
- Protecció
- Inexistent
- Àmbit
- Patrimoni immaterial
- Tipologia
- Tècnica artesanal
- Titularitat
- Pública
- Ús actual
- Altres
- INSPIRE: Tipus
- INSPIRE: Subtipus
- INSPIRE: Atribut
- Data de modificació
- 2023-08-02 00:00:00
- Autor de la fitxa
- F. Xavier Oms
- Autor de l'element
- Observacions
- Codi de l'estil
- Codi de la tipologia
- 60
- Codi de tipologia a sitmun
- 4.2
- Protecció id
- Comarca
- 17